Gazdasági kontrolling

Mint minden fejlesztésnek az üzleti életben, az egyéni és csoportos vezetői fejlesztésnek, valamint a szervezetfejlesztés és szupervízió eredményeinek is meg kell jelennie mérhető gazdasági előnyökben.

Ez az én esetemben a tervszerű és folyamatszerű pénzügyi működés kialakulását, stabilizálódását és mérhető hatékonyságjavulást, illetve a pénzügyi célok elérését is jelenti.

Ez a gondolat vezetett arra, hogy stratégiai együttműködést alakítsak ki olyan vállalati pénzügyi tanácsadóval, aki az általam is kitűzött szakmai igényességnek megfelel, és a fenti tudatos pénzügyi működés kialakítását képes komolyan elősegíteni, illetve az eredményeket objektíven ki tudja mutatni.

Fontos szempont volt még, hogy alapvető értékeink megegyezzenek a szakmai igényesség mellett az emberi és szociális értékek terén is. Végül, de nem utolsósorban, az együttműködés kialakításának lényeges feltétele volt még számomra a megbízható elméleti és gyakorlati felkészültség és szakmai tapasztalat.

Ilyen tanácsadó dr. Illéssy János, akinek egyedi és eredeti gazdasági kontrolling rendszere, a TARI módszer kiválóan egészíti ki tevékenységemet, és fordítva.

ILLÉSSY JÁNOS

PhD, MBA, MSc

János a pénzügyi vezetés területén alapos elméleti képzéseken vett részt. Ennél még jelentősebbnek tartja azt a tapasztalatot és gyakorlatot, melyet nagy és közepes méretű vállalatok gazdasági csúcsvezetőjeként szerzett több mint 20 éven át. Több éven át dolgozott felsővezetőként a bankszektorban is.

Pénzügyi képzettsége és gyakorlata ilyen módon nagyon alapos, kiegyensúlyozott és széleskörű.

Első, villamosmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Hamar vezetői feladatokat kapott, a pénzügyi menedzsment különösen vonzotta. Mind MBA diplomája, mind pénzügyi doktori fokozata az Egyesült Államokból származik (University of Pittsburgh). 

A vállalati pénzügyek, számvitel, vezetői számvitel, tőkepiacok, kockázatkezelés, pénzügyi értékelés és tervezés területein felül jártas a stratégia-alkotásban is.

Főbb karrier állomások:

  • Pénzügyi vezérigazgató-helyettes (CFO); Az Igazgatóság tagja; Pannonplast Nyrt.; 1996-2001
  • Chief Financial Officer; BNP Paribas Bank Hungary; 2001-2003
  • Pénzügyi vezérigazgató-helyettes (CFO); Az Igazgatóság tagja; BorsodChem Nyrt.; 2004-2007

Jelenlegi üzleti tevékenység:

  • vállalati vezetői tanácsadó gyakorlatában elsősorban vezetői számviteli (kontrolling) rendszerek építésében és bevezetésében működik közre
  • magyar és külföldi MBA programokban folytatja több évtizedes pénzügyi oktatói tevékenységét – jelenleg a Corvinus és a berlini Steinbeis egyetemek programjain, korábban a Nemzetközi Menedzser Központ, a University of Pittsburgh (USA), a Case Western Reserve University (USA) és a Közép-Európai Egyetem üzleti iskolájában, illetve a KPMG Akadémián
  • a Magyar Telekom Audit Bizottságának elnöke, a Felügyelő Bizottság tagja.

János kilenc éven át volt elnöke, és ma is aktív tagja a Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának.

Nős, három gyermek édesapja. Szabadidejében szívesen motorozik, barkácsol, főz és sportol (pl. tenisz).